08.06.2018 10:47h
Prijatelji šibenskih tvrđava biraju koji će gotički portal obnoviti Tvrđava kulture

 


 

Prijatelji šibenskih tvrđava biraju koji će gotički portal obnoviti Tvrđava kulture

 

Kroz projekt Kluba prijatelja šibenskih tvrđava, među kojima su ljubitelji kulturnog i spomeničkog nasljeđa grada, nastoji se podići svijest o važnosti očuvanja bogate šibenske kulturne baštine usmjeravanjem dijela članarina na obnovu spomeničkih detalja u staroj gradskoj jezgri.

Kroz program STANADI (STArine Naše Divne), popisan je velik broj spomeničkih detalja,od kojih su mnogi obnovljeni. Tome je pomagao i dio prihoda članarina Kluba prijatelja kojim je 2016. godine u sklopu projekta „Naša baština, naša inspiracija“ obnovljen gotički portal iz ranog 15. stoljeća u Ulici Jurja Barakovića, po izboru članova Kluba.

Ove se godine projekt nastavlja, te članovi Kluba prijatelja ponovno imaju priliku sudjelovati u izboru detalja za obnovu između tri gotička kamena detalja iz 15. stoljeća: ugaonog stupa s grbovima na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene, portala u Ulici Jurja Šižgorića te portala s ugaonim stupom u Ulici Nikole Tavelića. Anketno glasovanje počelo je u četvrtak, uoči koncerta Urbana & 4 na kojem su članovi dobili e-mail s anketom, dok će rezultati biti objavljeni krajem idućeg tjedna.