EUROPSKI DAN TVRĐAVA 2018. Šibenik


 

Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik kao članica europske mreže utvrđenih gradova i obrambenih fortifikacija – European Federation of Fortified Sites (EFFORTS) podržala je i priključila se inicijativi obilježavanja Europskog dana tvrđava organizacijom trodnevnog programa namijenjenog kako široj tako i stručnoj publici, koji se na šibenskim tvrđavama sv. Mihovila i Barone održao od 20. do 22. rujna 2018. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Program: 

20/9/2018 TVRĐAVA BARONE 

Predstavljanje publikacije „Šibenik: Grad tvrđava“ u izdanju JUK Tvrđava kulture Šibenik (10:30 do 11.30 sati)

21/9/2018 TVRĐAVA SV. MIHOVILA

Međunarodna konferencija „Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele“ 

22/9/2018 TVRĐAVA BARONE I TVRĐAVA SV. MIHOVILA

Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone: Dan otvorenih vrata

Tvrđava sv. Mihovila: Otvorenje izložbe "Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća“ 

Tvrđava Barone: Edukativni program za djecu: Radionice "Zaboravljeno oružije" i "Portret starog Šibenika" 

 

 

Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele razvoja" prva je („launch“) konferencija na temu razvoja publike u organizaciji Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, održana 21. rujna 2018. Konferencija je organizirana u sklopu trodnevnog programa obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. i Europskog dana tvrđava 2018., s ciljem poticanja kreatora lokalnih, regionalnih i nacionalnih kulturnih politika i javnih institucija koje upravljaju baštinskim lokalitetima na razvoj i prilagodbu vlastitih upravljačkih modela te na približavanje suvremenim konceptima i kulturnim praksama 21. stoljeća - koje naglasak stavljaju upravo na razvoj publike.  Razvoj publike /audience development/ proteklih nekoliko godina je u fokusu interesa stručne javnosti, o čemu svjedoči i činjenica da je već prva konferencija u organizaciji Tvrđave kulture Šibenik uspješno okupila izlagače iz Italije, Hrvatske i Slovenije - čime je događanje poprimilo međunarodni karakter.

Pred sedamdesetak sudionika iz brojnih kulturnih ustanova i drugih organizacija s područja cijele Dalmacije, stručnjaci iz područja kulturnog menadžmenta, muzeologije i komunikologije predstavili su suvremene trendove u razvoju publike i najbolje prakse uključivanja spomeničke baštine u svakodnevni život lokalnih sredina. Kroz šest izlaganja i završnu panel raspravu, konferencija je ukazala na potrebu za uvođenjem sustavnog pristupa ovoj sve aktualnijoj temi u diskursu kulturne politike na europskoj, ali i na nacionalnoj razini. Iako je posljednjih nekoliko godina kroz program Kreativna Europa omogućeno financiranje i programa razvoja publike, a Ministarstvo kulture je od 2017. uvelo financiranje za isto područje, kulturne institucije se ovom temom i dalje bave intuitivno, u ovisnosti od entuzijazma pojedinaca ili kolektiva, bez strateškog pristupa i uz rijetke evaluacije osmišljenih programa. Veliki interes sudionika za ovu temu potvrđuje i potrebu  za dostupnim znanjima i alatima za razvoj uspješnih koncepata razvoja publike. Pred kulturnim djelatnicima i institucijama mnogo je izazova: ustanove i organizacije moraju tražiti dodatne izvore financiranja, prilagođavati vlastite upravljačke modele suvremenim konceptima i kulturnim praksama 21. stoljeća te  razvijati stručni i javni dijalog o razvoju kulturnih publika na nacionalnoj i međunarodnoj razini - zaključci su s konferencije.

Vrijednost ovog događanja prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH te prihvatilo biti pokrovitelj programa obilježavanja Europskog dana tvrđava 2018. u Šibeniku. Program je uvršten i u nacionalni program obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018., također pod ravnanjem Ministarstva kulture RH.

Zahvaljujemo svim izlagačima, sudionicima i partnerima na odazivu. Namjera je Tvrđave kulture Šibenik u budućnosti nastaviti razvijati stručni i javni dijalog na nacionalnoj i međunarodnoj razini o razvoju kulturnih publika organizacijom sličnih javnih skupova, programa i projekata.

PROGRAM KONFERENCIJE:  OVDJE.

PREZENTACIJE IZLAGAČA:

EFFORTS- Connecting and cooperating for European heritage - ANDREA BONIFACIO

Heritage operators and sites - concepts and approaches to audience development  - ŽELJKA MIKLOŠEVIĆ

The Future of Audience Development; Research, Policy & Practice    - DANIELA UREM

Audience in focus: Practices in the Museum and Galleries of Ljubljana -  URŠA KARER

VUČEDOL  New Concept of Museum on Archaeological Site – MIRELA HUTINEC I DORA ŠIMIĆ

From Vistors to Audience: Šibenik Fortresses Club   - GORANA BARIŠIĆ BAČELIĆ